Smerte-app til børn i alle aldre

bz11

Det kan være svært at beskrive smerter – Er det en jagende, stikkende eller brændende smerte? Smerte kan udtrykkes på mange måder og med mange forskellige ord.

Hvor ofte har man smerter – det kan ligeledes være svært at få på plads. Hvor høj er intensiteten. hvor længe står smerten på, havde den samme effekt hele tiden.

Særligt for børn kan det svært at sætte ord på, hvor og hvordan det gør ondt, når man oplever smerte, og det gør det vanskeligere at finde den rette behandling.

Ældre kan også have svært ved at udtrykke sig.

Compliance er vigtig for smertebehandlingen

Til at hjælpe er der udviklet en række forskellige smerte-app. De virker grundlæggende på samme måde – nemlig at man skal indtaste sin smertefølelse og hvor længe den varer ved.

Men her hører ensartetheden så også op – for det handler om at appen bliver en naturlig del af folks liv for ellers holder de op med at bruge og så mister smerteappen sin effekt.

På lægesprog hedder det compliance, nemlig patientens evner til at modtage behandling. Og i dette tilfælde består behandling af at opsamle data om folks kroniske smerter, så man bedre kan behandle dem.

Derfor er der udviklet målrettede apps – for eksempel til børn.

På Aalborg Universitet man udviklet app’en ’Navigate Pain’, hvor børn ved hjælp af farver, humørikoner og tal, kan tegne og vise, hvor på kroppen og de enkelte kropsdele, det gør ondt. Det er enkel og dejlig måde for børnene at udtrykke sig på.

App’en gør det muligt for patienten at vise, hvordan smerterne flytter sig eller stråler, ligesom i tegnefilm. Man kan indtaste ens smerter lige når det passer – døgnet rundt. Ved at appen ligger på telefonen har man adgang til den hele tiden. Både til apple og android.

Derved kan man flytte smerten ud i den virkelige verden og tale om den. Det er ikke længere noget som er inde i hovedet på børnene

Appen er meget populær og børnene med kroniske smerter er meget glade for den.

Appen er en elektronisk og mere avanceret udgave af en hovedpinekalenderen. Der bruges til at kortlægge en patients smerter, samt til at afgøre hvorvidt smerterne kan klassificeres som værende kroniske smerter.

For eksempel er der en klar retningslinie inden for migræne.

Har man over 15 smertedage, har man kronisk migræne. Har man unden 15 smerte, har man almindelig migræne. Dog kan man godt blive vurderet til at have kronisk migræne uanset smertedage, såfremt det vurderes at det er afgørende indflydelse på ens funktion i dagligdagen.

Diagnosen er afgørende for at man kan iværksætte rette behandling. Der er behandlinger, som kun må anvendes over for kronisk migræne patienter. Det er for eksempel botox mod migræne behandlinger.

Ligeledes skal man også have kronisk migræne for at komme i betragtning til et neurostimulationsindgreb.

Samlet set er det derfor smart, at der bliver udviklet nogle gode og brugervenlige apps, så smertepatienter kan registrere deres smertedage på den rette måde. Og derved komme i den rette behandling.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og artiklen indeholder ikke redaktionelt indhold.