Fremtidens smartphones sprænger rammerne

bz11

Forestil dig, at nogen for 10 år siden, havde fortalt dig, at din fremtidige mobiltelefon kunne skyde video i full-hd og skulle åbnes med dit fingeraftryk. Hvad ville du ikke have tænkt? Ikke desto mindre er det tilfældet i dag, og forestil dig så, hvad din telefon kan om 10 år. Vi kigger lidt i krystalkuglen og sætter fokus på fremtidens smartphones

Lige nu står vi overfor et teknologisk kvantespring. Om få måneder lancerer Apple deres nye iPhone 8 og med den hårde konkurrence der er på markedet, forventes det allerede nu, at der kommer nye store teknologiske fremskridt fra den amerikanske gigant. Men gjorde der ikke også det sidste år? Og bliver vores smartphones ikke dobbelt så hurtige som den sidste model, hver gang der lanceres en ny model?

Hvis man i dag fik stukket den oprindelige iPhone i hånden, vil man formentlig have svært ved at betjene den, og man ville droppe den indenfor minutter alene på baggrund af dens elendige skærm og den uendelige ventetid. Ikke desto mindre var det i 2007 et kvantespring, da iPhone 1 blev lanceret. Aldrig før havde verden set noget lignende. Aldrig tidligere havde en telefon med touchskærm kunne så mange forskellige ting. I dag er den ubrugelig, og det samme gælder alle modeller frem til og med iPhone 4.

Alt samles som aldrig før

Seneste tendens indenfor mobiltelefoner og teknologi er det såkaldte Internet-of-things. Det betyder, at alle husapparater, alle hjemmeapparater, hjemmets lamper, brugerens ur og på sigt både tøj og sko kobles på internettet og sender data på tværs. Internettet og smartphonen er dermed ikke længere til kun at kommunikere med omverdenen på, det er også til at kontrollere den. Og det ændrer markant ved den verden vi lever i. Dit ur monitorerer din søvn og vækker dig på det perfekte tidspunkt, tænder lyset, starter kaffen, finder tøjet frem og gør rent efter morgenbadet. Alt dette styres via nettet på baggrund af dit urs data. Dataen ryger ind til andre og man kan tilføje link mellem de forskellige devices.

Og det stopper ikke der. For alt skal gøre intelligens, så vores hverdag bliver nemmere. Alt samler data og deler det med brugerne, omverdenen og dermed også din smartphone, men bliver smartphonen så en del af det større billede eller centrum for det store billede?

Er der overhovedet smartphones i fremtiden?

Man kunne sig selv det store spørgsmål, om der overhovedet vil være mobiltelefoner i fremtiden? Flere studier peger på, at mobiltelefonen på den ene eller den anden måde bliver en del af os, altså af selve menneskets krop.

Mange grinede, da Google lancerede deres Google Goggles, som var interaktive briller, der filmede din færden, lyttede med og svarede på spørgsmål og viste vej. Nok var det en akavet model, som ikke fuldt forløste potentialet, men ikke desto mindre viste den fremtiden.

Din smartphone forandrer sig allerede nu. Godt nok leder de fleste efter bedste mobil til prisenmen topmodellerne lige nu springer for hver opdatering grænserne for, hvad der kan opnås, men også hvordan de udformes. Således har flere arbejdet med mobiltelefoner indarbejdet i armen, i kontaktlinser eller i briller.

Hvem ved, måske bliver fremtidens smartphone blot en microchip i brugerens hjernebark.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt indhold.